Maarten van Aken – Window of Perception

 

 

[EN] (Nederlands verder naar beneden)
Opening: 13/09/2018 – 17:00-19:00
Period: 13/09 – 23/09/2019
Open: Fr./ Sat./ Sun. 12:00-17:00
Location: Stroinksbleekweg 2, 7523 ZL, Enschede (NL)

During the opening, Maarten will enter into dialogue with architect Nick Albers about his work and process. They will talk about maartens work and proces now, in china and in the future.

Maarten van Aken is fascinated by the interrelationship between architecture, light and humans. People are rarely seen but their traces can be seen.

Powerful light defines space and intersections. A window is an intersection, a gateway, like a painting can be.

Such an intersection can be called a liminal space. A liminal space is the time between ‘what was’ and the ‘next’. It is a place of transition, yet time seems to stand still. In this place we can play with perception.

In October 2017 Maarten van Aken was an artist in residence in Dalian(China). The language barrier enforced to be silence, to listen, to observe. This resulted in a mindset of “living in the moment” and the focus shifted towards the light on unconventional combinations in local architecture.

The works in this exhibition are an attempt at capturing these moments and to build a bridge between inside and out, China and Netherlands and the physical and imaginary space.

This exhibition is a result from the warm cooperation between the city of Enschede, Dalian Zhongshan Art museum (China) and ARE (Artist Residencies Enschede

More information: Facebook event

www.maartenvanaken.nl
www.areholland.nl

 

[NL] Venster van perceptie

Opening: 13/09/2018 – 17:00-19:00
Periode: 13/09 – 23/09/2019
Open: vr./ za./ zo. 12:00-17:00
Locatie: Stroinksbleekweg 2, 7523 ZL, Enschede (NL)

Tijdens de opening gaat Maarten in dialoog met architect Nick Albers. Het gesprek zal gaan over het werk, het proces en de achtergrond van het werk van Maarten. Zowel van het werk wat hij creëerde in China, als zijn werk nu en in de toekomst.

Maarten van Aken is gefascineerd door het spanningsveld tussen architectuur, licht en de mens. De mens is zelden te zien maar zijn sporen zijn wel altijd zichtbaar.

Krachtig licht definieert een ruimte en toont zich op het snijvlak van binnen en buiten. Het venster als grens tussen twee werelden, waarbij een schilderij zelf ook als venster dient.

Een dergelijk grensvlak wordt ook wel liminal space genoemd. Een liminal space is de tijd tussen datgene wat was, en datgene wat komt. Het is een plek van transformatie, waar de tijd stil lijkt te staan. Een plek waar gespeeld kan worden met de perceptie.

In Oktober 2017 was Maarten van Aken een artist in residence in Dalian(China). De taalbarrière dwong tot stilte, luisteren en observeren. Hierdoor ontstond een mindset van “in het moment leven” en kwam de focus van het licht op de ongebruikelijke combinaties in lokale architectuur te liggen.

De werken in de tentoonstelling zijn een poging deze momenten vast te leggen en een brug te slaan tussen binnen en buiten, China en Nederland en de fysieke en imaginaire ruimte.

Deze tentoonstelling is het resultaat van de warme samenwerking tussen de gemeente Enschede, het Dalian Zhongshan Art Museum (China) en ARE (Artist Residencies Enschede.

Meer informatie: Facebook event

www.maartenvanaken.nl
www.xpo.nu
www.areholland.nl